10 Şubat 2017

Değerli Yalovalılar,

‘’İş sağlığı ve güvenliği’’ terimini günlük yaşantınızda her geçen gün daha fazla duymaya başladınız. Hatırlarsanız apartmanlara bile işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı görevlendirilecekmiş, bu nasıl iş diye konuşmalar olmuş, haberler duymuştunuz.
Öncelikle hemen hatırlatmalıyım ki, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
işyerlerini 3 sınıfa ayırdı. İşyerinin özellikleri değerlendirilerek, ‘’Çok Tehlikeli’’, ‘’Tehlikeli’’ ve ‘’Az Tehlikeli’’ olmak üzere üçe ayrılan işyerlerinde artık bazı kanuni zorunluluklar bulunuyor.
Eğer işletmenizde SGK’lı bir çalışanınız varsa ve işyeriniz tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta yer alıyorsa, iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği hizmeti satın almak zorundasınız.
Ancak Bağkurlu bir kuaförsünüz diyelim, yanınızda da hiç çalışanınız yoksa işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunmuyor. Burada belirleyici olan konu SGK’lı çalışanınızın bulunup bulunmadığı oluyor anlayacağınız.
Hatırlarsanız, 2016 yılı temmuz ayından itibaren tüm az tehlikeli işyerlerinde ve kamu kuruluşlarında çalışan sayısıyla orantılı olarak işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu başlamıştı. Ancak 2 ay sonra bu zorunluluk 2017 yılının temmuz ayına ertelendi.
Sevgili Yalovalılar, ülkemizin içinden geçtiği süreçte toplum her gün çok farklı duygu ve düşünceler yaşıyor. Bir anda çok üzülüyor, kedere boğuluyor, ertesi gün yeni bir umutla yeniden hayatımıza devam ediyoruz. Ancak, bir konuda hiç şüpheniz olmasın, halkımız zor koşullar altında her zaman birlik ve beraberliğini sağlamayı başarmış, yürekli ve güçlü bir devlet olmanın özelliklerini göstermiş bir millettir. Bu zor şartları da bertaraf ederek, çağdaş ülke olma yolunda çalışmaya ve hatta çok çalışmaya devam edecektir.
Konumuza dönersek eğer, büyük ve güçlü olabilmek, çağdaş ve modern şartlarda yaşayabilmek için, çalışanlarımızın iş ortamında sağlıkları bozulmadan, iş kazalarına uğramadan çalışmaları çok önemlidir. Zira ülkemizin sahip olduğu genç ve üretimde aktif olan yaş grubu 15-55 yaş grubudur.
Bu yaş grubunun sağlıklı olması ülke üretimine doğrudan etki etmektedir. Kazalarla ve meslek hastalıkları ile sakat kalan veya hayatını kaybeden her vatandaşımız bizim için büyük bir kayıptır.
Bu durumu engellemek hepimizin ve özellikle her işverenin ve çalışanın görevi olmalıdır.
İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini yasalar ve yönetmelikler zorunlu tuttuğu için uygulamak zorunda değilsiniz. Bu önlemleri iş hayatınızda düstur olarak kabul etmeli, işinizin parçası haline getirmelisiniz.
‘’İş sağlığı ve güvenliği’’ çalışma hayatımızın en önemli temel taşlarından biri olmalıdır.
Değerli esnaflarımız, işyerlerinizdeki çalışma şartlarınız düzeldikçe, emin olun ki çalışanlar tarafından daha çok tercih edilen bir işyeri olacaksınız.
Unutmayınız ki sağlıklı ve mutlu çalışanları olan işyerleri her zaman daha başarılı ve daha üretken olurlar.
‘’İşinizdeki güvenliği harekete geçirin.’’
Sağlıcakla kalın, güvenle kalın.

Dr. Z. Cüneyt AKYILDIRIM
AKSEL İSG A.Ş.