Akaryakıt istasyonu; motorlu araç yakıtı olarak kullanılan sıvıların depolandığı ve bu sıvıların sabit olarak tesis edilmiş cihazlarla motorlu kara yolu araçlarının yakıt depolarına veya yakıt kaplarına doldurulduğu ve bazı diğer ihtiyaçlarla ilgili satış ve servis hizmetlerinin verildiği yerdir.
Otogaz istasyonu ; dağıtıcı veya bunlarla tek elden satış sözleşmesi yapmış bayilerce ilgili mevzuata uygun (teknik, kalite ve güvenlik) olarak kurulup, dağıtıcının tescilli markası ve amblemi altında faaliyette bulunan ve esas itibarıyla motorlu araçların otogaz LPG, madeni yağ, temizlik ve ihtiyarî olarak bakım ile kullanıcıların, tüplü LPG hariç, diğer asgarî ihtiyaçlarını karşılayacak imkânları sunan akaryakıt istasyonu içinde veya müstakil olarak hizmet veren tesislerdir.
Statik elektriklenmeler yangına ve patlamalara neden olacağından, bu tesislerde tankların topraklanması ve LPG dolumu esnasında çalışan pompacıların mutlaka topraklamayı yaparak araca LPG dolumu yapması gerekmektedir.
Akaryakıt tankerlerinde zaten topraklama sabit olduğundan bu konuda problem yoktur. Sadece topraklamanın periyodik kontrollerinin yapılması yeterli olur.
Fakat LPG dolumunda her seferinde önce aracın herhangi bir yerine genelde kapının üst kısmına topraklama maşası takılır, sonra dolum tabancasıyla dolum yapılır.
Burada çalışan elemanlara bu topraklamayı yapmak bazen zor gelebilir, işte o zaman bizim mutlaka müdahale edip topraklamayı yaptırmamız gerekmektedir.
Petrol ürünlerinin sıvı veya buhar halinde bulunduğu yerlerde elektrik/elektronik cihazlar veya elektrik taşıyan kablolardaki kısa devre vb. kaza/arıza sonucu oluşan kıvılcım şeklindeki ısı, yanıcı sıvı ve buharların tutuşarak yangına dönüşmesine neden olabilir.
Bu nedenle akaryakıt veya LPG dolum istasyonuna gelen müşterilerin araçlarını stop ettirmeleri, sigara içmemeleri, cep telefonlarını kapalı tutmaları, çakmak, kibrit gibi ateş çıkaran nesneleri kullanmamaları ve birde sık sık araca inip binmemeleri gerekmektedir.
Bu konuda yazılı uyarı levhalarının pompaların yakınlarına asılı olması gerekmektedir.
Akaryakıt istasyonlarında çalışan personelin bu konuda eğitimli, bilgili ve tecrübeli olması gerekir.
Ayrıca, Akaryakıt istasyonu ve LPG dolum tesislerinde çalışanların statik elektriklenmeyi önleyecek şekilde kişisel koruyucu donanım kullanmaları gerekmektedir. İş ayakkabılarının lastik olması, iş kıyafetlerinin ve eldivenlerinin de statik elektriklenmeyi önleyecek malzemeden seçilmiş olması gerekmektedir.
Her LPG dolum istasyonuna yakıt almak için gittiğinizde, kendi güvenliğiniz ve çevrenizin güvenliği için lütfen bu konulara, bilhassa topraklamanın yapılıp yapılmadığına bakınız, unutkanlık yapmış bir pompacı olabilir ve sizin uyarınızla hem siz hem de çevrenizdekiler için büyük bir tehlikeyi önlemiş olursunuz.
Sağlıcakla kalınız.
A Sınıfı İSG Uzmanı
Makine Mühendisi
AKSEL İş Sağlığı ve Güvenliği A.Ş.
Zülal Necibe ÇAKIR