Alışveriş Merkezlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri
Değerli Yalovalılar;
Farklılaşan hayat düzeni ve yaşam tarzıyla birlikte insanların öncelikleri ve alışkanlıkları da değişmeye başladı. Alışveriş yapmak çağımıza ayak uydurarak ihtiyaçları karşılamaktan öte, maddi imkanlar ölçüsünde keyifli bir aktivite ve kimileri için tutku haline geldi.
Bu bağlamda son yıllarda tüm dünyada alışveriş merkezleri (AVM) adıyla yeni yaşam alanları hayatımıza giriş yapmış oldu. Artık hayatımızda AVM kültürü ve alışveriş çılgınlığı gibi kavramlar mevcut. AVM’ler bir çoğumuzun hayatında önemli bir yere sahip oldu. AVM sayısı ise sadece büyük şehirlerde değil tüm ülkede bir çığ gibi büyüdü.
Ancak AVM’ler kalabalık alanlar olduğundan dolayı bazı tehlikeleri de beraberinde taşımakta. Eğer gerekli tedbirler alınmadıysa keyifli anlar her an kaos ve facia ortamına dönüşebilir. Peki AVM’lerde alınması gereken önlemler nelerdir?
Öncelikle her AVM’de bir acil durum organizasyonunun yapılması gereklidir. Bu organizasyon binaların yangılardan korunması hakkındaki yönetmeliğe uygun olarak planlanmalıdır. Acil durum ekipleri belirlenmelidir. Bu ekipler kurtarma, ilkyardım, yangın, koruma ve söndürme elemanlarından oluşmalıdır. Her ekibin başında bir ekip başı bulunmalıdır. Tüm ekiplerin başında ise bir acil durum sorumlusu belirlenmelidir. Ekiplerin sayısı bina büyüklüğü ve AVM’deki olması muhtemel insan sayısı göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Ekiplerdeki personele gerekli sertifikalar ve eğitimler mutlaka aldırılmış olmalıdır. Her AVM’de belirlenen plana uygun yılda en az bir kez acil durum tatbikatı gerçekleştirilmelidir.
Bunun dışında bina yapısı acil durumlara uygun olmalıdır. Mutlaka en az bir yangın merdiveni bulunmalıdır. Acil çıkış kapıları sürekli olarak içeriden açılacak şekilde olmalıdır. Her katta büyüklüğe bağlı olarak en az bir acil çıkış bulunmalıdır. Katlarda uygun sayıda yangın hortumu bulunmalıdır. Yeterli mesafelerde acil durum butonları mevcut olmalıdır. Tüm acil durum ekipmanları ve kapılar levhalarla ve işaretlerle belirgin bir şekilde gösterilmeli ve yönlendirmeler eksiksiz olmalıdır. AVM içindeki bütün dükkanlarda yeterli büyüklük ve uygun sınıfta yangın söndürme tüpü bulundurulmalıdır. Acil durum uyarı sistemleri yeterli sese sahip olmalıdır ve her alandan rahatça duyulabilmelidir. Bu sistemin periyodik kontrolleri uygun aralıklarla yapılmalıdır. Duman ve alev algılayıcı sensörler ve sistemler mevcut olmalıdır. Kazan dairesi, elektrik ve jeneratör gibi sistem odaları yangına en az 120 dk. dayanıklı olacak şekilde inşa edilmelidir.
Değerli Yalovalılar AVM’lerde söz konusu tehlikeler ve alınması gereken önlemlere değinmeye devam edeceğim.
Güvenle ve sağlıcakla kalın…
Emre KAVRUK
B Sınıfı İSG Uzm./Jeofizik Müh.
Aksel İş Sağlığı ve Güvenliği A.Ş.
ekavruk@akselisg.com.tr