Değerli Yalovalılar,
Bildiğiniz gibi ‘’boya’’ günlük yaşantımızda evimizde, işyerimizde, arabamızda, otobüste, trende, uçakta kısacası her yerde karşımıza çıkan artık insanoğlunun hayatında vazgeçilmez olmuş bir üründür. Endüstri devriminden sonra dünyada bu alanda yeni pazarlar oluşmuş ve gelişmiştir. Boya, aklınıza gelebilecek her alandaki ürünün, güzel görünmesini sağlamak ve dış etkilere karşı korumak için kullanılan bir maddedir.
Boya, özellikle inşaat ve diğer imalat endüstrisinin kullandığı en önemli ara maddelerden biridir. Boya; organik, metalik ve plastik kökenli pigment, bağlayıcı ve inceltici maddelerden oluşan, yüzeye sürüldüğünde sert ve ince bir film katmanı oluşturarak yüzeyi örten aynı zamanda dış etkenlerden ve oksitlenmeden koruyan toz veya çoğunlukla sıvı halde bulunan bir maddedir. Boyaları renklendirmek için pigmentler kullanılır. Aynı zamanda, boyanın akışkanlığını arttırmak için de, çözücüler ve incelticiler yani tinerler kullanılır.
Madem böyle kimyasal maddeler bütünü ve karışımı olan ‘’boya’’ artık her yerde, o zaman İş sağlığı ve güvenliği yönünden önlemler almalı, çalışan sağlığını etkileyecek olumsuzluklar risk değerlendirmesi yapılarak belirlenmelidir. Kullanılan kimyasalların her türlü özelliğini gösteren malzeme bilgi güvenlik formları (MSDS) tedarikçilerden sağlanmalı ve ayrıntılı olarak incelenmelidir.
Boya yapılırken özellikle kapalı mekanlarda patlayıcı ortam oluşması engellenmeli ve takip edilmelidir. Tanklarda meydana gelebilecek bir kaza bütün tesisi etkiler ve çevresel sorunlara da yol açar. Çalışılan ortamda etkin bir havalandırma sistemi bulunmalıdır. Çalışanlara gerekli eğitimler verilmeli ve işe giriş sağlık muayeneleri yapılmalı ayrıca çalışma talimatları hazırlanmalıdır.
Her türlü boyayı yaparken KKD (kişisel koruyucu donanım) kullanılması sağlık ve güvenlik açısından çok önemlidir. Çalışanların kişisel koruyucu donanımları yaptıkları işe uygun olmalı ve çalışanların kullanmaları takip edilmelidir. Çalışanlara, çalıştıkları kimyasallar ile ilgili bilgi verilmeli ve eğitim alması sağlanmalıdır.
Boya içinde kullanılan kimyasal maddelere maruz kalma ve uygun olmayan fiziksel şartlarda çalışma sonucu meslek hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Boya işlerinde kullanılan kimyasallar; göz ve cilt temasında tahriş edici, yutulması durumunda ise iç organları etkileyen, tahrip eden özellikler taşımaktadır. Solunum yoluyla boya koku, gaz ve buharlarının yutulması çeşitli akciğer hastalıklarına sebebiyet vermektedir. Ayrıca bu gaz ve dumanlar karaciğere de zararlı etkiler yapmaktadır.
Değerli Yalovalılar, senelerdir bize bir şey olmaz mantığı ile hareket eden pek çok Türk İşçisi hayatını kaybetti, sakat kaldı, meslek hastalığına yakalandı. Lütfen sizler de bu gruba katılmayın, sağlığınızın değerini iyi bilin.
İşinizdeki güvenliği harekete geçirin.
Güvenle ve sağlıcakla kalın
Tansu ZİLAN
İş Güvenliği Uzmanı
AKSEL İSG A.Ş