Kişisel Koruyucu Donanımlar

“İş Sağlığı ve Güvenliği” dediğimizde neredeyse hepimizin aklına ilk olarak  “Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD)” gelir.

İş Güvenliği ile ilk akla gelen başlığın KKD’ler olması oldukça normal, çünkü KKD’ler iş güvenliğinin kalbini oluşturuyor.

Bugün bakım onarım işlerinde, yapı işlerinde, teknik bir işlemde, elektrikle çalışmalarda kişisel koruyucu donanım kullanmak hayat kurtarmaktadır.

Neredeyse hepimizin çevresinde bildiğimiz, duyduğumuz iş kazası geçirmiş birileri vardır.

Kısacası iş yaparken yaşanan kazaların vahim sonuçlarını sürekli çevremizde yaşıyoruz.

Ancak, esas vahim olan, bu kazaların sonucunda yaşanan ölümler ve/veya yaralanmaların çoğunun nedeninin Kişisel Koruyucu Donanımlar’ın kullanılmamış olması. “Bana bir şey olmaz” mantığıyla veya alelacele işi yapmak amacıyla maalesef kişisel koruyucu donanımlar kullanılmıyor, ihmal ediliyor.

Bütün bunları yaşamamanın kolayı var oysa ki !!!

‘’Kişisel Koruyucu Donanımları Kullanmak.’’

En büyük şikayet “personele kişisel koruyucu donanımları ‘’KULLANDIRAMAMAK’’ Kullandırmamak veya temin etmemek değil, kullandıramamak.

Personel KKD kullanmamak adına direniyor;

“Baret ile rahat çalışamıyorum”

“İş ayakkabısı rahat hareket etmemi engelliyor, terletiyor ,ağır geliyor’’

“Eldivenler ile aletleri çıplak elle olduğu kadar rahat kullanamıyorum”

“Maske terletiyor, maske ile tuhaf hissediyorum, nefes alamıyorum”

Bunlar da direnmelerin açıklamaları, savunmaları, bahaneleri…

Evet, bunları anlamak da zor değil. Bunların birçoğu dayanağı olan sebepler. KKD’siz daha rahat çalışabiliyorsunuz. Bu konuda çalışana hak vermemek elde değil. Ancak konu rahat çalışma değil hayat ise, o zaman biraz daha az konforlu çalışmanın ne zararı olabilir ki !

Bunu iyi anlatmamız gerekiyor. Bunun eğitimini iyi vermemiz gerekiyor. KKD kullanımının gerekliliğini anlatırken, kullanılmadığı takdirde kaybedilecekleri çok iyi vurgulamak gerekiyor.

Esas olan Kişisel Koruyucu Donanımları kullanmak ve kullandırma bilincini arttırmak. Burada görev hepimize düşüyor. Sadece işverenler, KKD üreticileri değil, hepimiz çevremizdeki diğer insanları bilinçlendirmek ile görevliyiz.

İş kazalarında işçilerin dikkatsiz, tedbirsiz, sinirli, ihmalkar olmaları, kişisel koruyucu donanım kullanmamaları, alınmış iş güvenliği önlemlerini etkisiz hale getirmeleri kazayı doğuran önemli etkenlerdir. İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almaları ve işçilerine gerekli koruyucu malzemeleri sağlamaları, iş kazaları, hastalık ve meslek hastalıklarının sonuçlarını telafi etmekten her zaman daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır.

 

İşinizdeki güvenliği harekete geçirin.

 

Güvenle ve sağlıcakla kalın

Tansu ZİLAN

İş Güvenliği Uzmanı

AKSEL İSG A.Ş

İlgili Gönderiler