Değerli Yalovalılar,
Meslek hastalıkları konusuna bu hafta da devam edeceğiz.
Meslek hastalıkları tanımını hatırlarsak eğer; sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre, tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık ve ruhi arıza halleridir” (506 sayılı SSK Kanunu Mad.11B).
Bu hafta sizlere bahsedeceğim konu ise; Psiko-Sosyal Kaynaklı Meslek Hastalıkları
Manik-depresif Sendrom:
Manik, depresyonun tam tersi olarak aşırı bir neşe, çalışma hırsı ve hareketlilik hali ile karakterizedir. Manik depresif sendromda ise kişi periyodik olarak zaman zaman “manik” zaman zaman “depresif” duygu haline girer. Dalgalı bir durum söz konusudur. Genelde her manik dönemi bir depresif dönem takip eder. Bu durum depresyondan daha önemli sonuçlar doğurabilecek bir meslek hastalığı olarak algılanmalıdır. İşverenlerin, iş kazalarının azalması ve üzücü durumlarla karşılaşılmaması için çalışanlarına düzenli olarak psikolojik destek sağlaması şarttır. Kurumlar, çalışanların psikolojik sağlığının da yerinde olup olmadığını kontrol etmelidir. Çalışma ortamındaki kişiler arasındaki ilişkilerin iyi olması, işyeri ortamındaki tehlikelerin daha kolay kontrol altına alınmasını ve ahenkli bir iş akışını da sağlar.
Deneyimsizlik, bulma ve keşfetme merakı, risk alma davranışı, ailede uyumsuzluk, işyerinde uyumsuzluk, riskin bilincinde olmama gibi nedenlerle psikososyal meslek hastalıkları görülebilmektedir. Günümüzde işyeri stresi kaynaklı depresyon ve manik-depresif sendrom gibi rahatsızlıklar oldukça yaygınlaşmıştır.
Depresyon:
Depresyon ruhsal olarak çökme, içe kapanma hali olarak tanımlanabilir. Depresyona giren kişilerde hayattan zevk alamama, çalışma isteğinin azalması veya tamamen kaybolması, mutsuzluk hali ve ileri vakalarda intihara eğilim söz konusudur. Başta depresyon olmak üzere diğer ruhsal hastalıkları yaşayan çalışanlar, çalıştıkları kurumları önemli maddi ve manevi kayıp ve zararlara uğratmaktadır. Dikkat eksikliği, algı ile konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık ve öz denetim sorunlarına yol açarak zihinsel faaliyetleri bozmaktadır. Bu tür oluşumlar ise iş kazalarına, yaralanmalara ve hatta ölümlere yol açmaktadır. Yoğun çalışma temposu, izin kullanmamak, iş ve özel hayat dengesizliği de depresyonu tetikleyen en önemli nedenler arasında sayılabilmektedir. İş yerlerinde sadece fiziksel tedbirlerin alınması, iş kazalarını önlemekte tek başına yetersiz kalmaktadır. İş kazalarıyla etkili bir mücadele için fiziksel tedbirlerin insan faktörüyle bütünleştirilmiş olması gerekmektedir.
Değerli Yalovalılar,
Mübarek Kurban Bayramı’nın arefesinde olduğumuz şu günlerde dikkatinizi çekmek istediğim bir konu da kurbanların kesilmesi esnasında uyulması gerekli kurallar olacaktır. Her yıl bildiğiniz gibi hastanelerin acil servisleri kendini kesen acemi kasaplarla dolup taşmaktadır. Lütfen kurban kesim işini ehil olan kişilere yaptırınız. Eğer bu konuda bilgi sahibi değilseniz asla kurban kesim işine müdahil olmayınız.
Hepinize şimdiden Hayırlı Bayramlar diliyorum.
Bayramdan sonraki hafta meslek hastalığı etkenleri ile kaldığımız yerden devam etmek üzere…
Sağlıcakla kalın, güvenle kalın.
İşinizdeki güvenliği harekete geçirin.
Dr. Ziya Cüneyt AKYILDIRIM
Aksel İş Sağlığı ve Güvenliği A.Ş.