Sıcak Havalarda Çalışma

Ülkemizde yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaklar aşırı artmış ve bununla birlikte orman, kuru ot, işyeri, depo yangınları ile inşaatlarda da iş kazaları artış göstermeye başlamıştır. Son zamanlarda hemen hemen her gün bir orman yangını haberiyle içimiz acımaktadır.

Sıcak havalarda çalışanlar risk altında…

Sıcak havalarda avuç içleri kolaylıkla terlemekte, ter ve su kaybıyla birlikte baş dönmeleri ve denge bozuklukları ortaya çıkmakta, güvenlik gözlükleri buğulanabilmektedir. Sıcak yüzeyler ve yerlerde çalışmaktan kaynaklı yanmalar da çalışanlar için tehlike arz etmektedir.

Sıcaklığa bağlı hastalıklardan en çok etkilenen meslekler ; inşaat, nakliye, tarım, asfalt dökümü ve bakımı olarak sayılabilir.

Bunlarla birlikte peyzaj ve belediye hizmetleri, karayolu taşımacılığı, su taşımacılığı, petrol, yol, su, kanalizasyon, boru faaliyetlerinde çalışanlar da yüksek risk altındadır. Özellikle belirtmek isterim ki her sektörde olduğu gibi turizm sektörü gibi bacasız sanayimizde gece gündüz çalışan tüm çalışanlar için risk faktörü yüksektir ve yaz aylarında muhakkak özel önlemler alınmalıdır.

 

Isıyla Alakalı Bazı Hastalıklar

Sıcak çarpması ısıyla alakalı en ciddi rahatsızlıktır. Sıcak çarpması vücudun kendi ısısını kontrol edemediğinde meydana gelmektedir. Vücudun sıcaklığı hızlı bir şekilde yükselip, terleme sistemi de sıkıntıya girmekte ve vücut soğuma sağlayamamaktadır. Sıcak çarpması acil durum bakımı yapılmazsa kalıcı sakatlıklara veya ölüme sebep olabilmektedir. Sıcak çarpması; çok yüksek vücut sıcaklığı, sıcak kuru bir cilt veya bol terleme, baş dönmesi, bilinç kaybı, baygınlık, nöbetler, koma ve ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurabilir.

 

Çalışanlara Tavsiyeler

Çalışanlar mümkün olduğunca aşırı sıcağa ve yüksek neme maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Bunlardan kaçınılamadığında çalışan, ısı stresini önlemek için aşağıdaki adımları uygulamalıdır:

  • Açık renkli, bol ve pamuklu gibi nefes alan giyecekler giyilmeli,
  • Ağır işleri günün serin zamanları içine programlanmalı,
  • Mümkün olduğunda gölgede ya da serin bir alanda molalar verilmeli,
  • Sıklıkla su veya maden suyu içilmeli,
  • Kendinizin ve iş arkadaşlarınızın fiziksel durumunu yakından takip etmelidir.
 

İşinizdeki güvenliği harekete geçirin.

 

Güvenle ve sağlıcakla kalın.

Tansu ZİLAN

İş Güvenliği Uzmanı

AKSEL İSG A.Ş

İlgili Gönderiler