Değerli Yalovalılar,
Bildiğiniz gibi ateş hayatımızın önemli bir parçası. Gündelik hayatımızın pek çok alanında direk veya dolaylı olarak ateşi kullanmakta ya da ateşin etkilerini görmekteyiz. Vazgeçilmez olması yanında, aynı zamanda büyük bir tehlike kaynağı.Kontrolümüz altında olduğu sürece herhangi bir sorun yok.Peki ya kontrol edemezsek?
Yangınlar bugün dünya üzerinde pek çok ülke için önemli doğal afetlerden bir tanesi. Elbette tanımındaki doğal afet ibaresi, onun sadece doğada kendiliğinden meydana gelen bir olay olduğunu göstermiyor.Çeşitli kaynaklarda yüzdelik dağılımları değişmekle beraber, yangınların ortalama % 50’si ihmal,unutkanlık,dikkatsizlik ve kazalardan, % 12’si sabotajlardan, % 10’u düşen yıldırımlardan ortaya çıkmaktadır.Kalan % 28’lik kısım ise sebebi belirlenemeyen yangınlardır.Rakamların da gösterdiği gibi yangınların % 62’si insana bağlı sebeplerle ortaya çıkmaktadır.Söndürmeden atılan bir izmarit, tarla kenarındaki kuru otların yakılarak temizlemek istenmesi, ocakta unutulan kızartma yağı, özellikle yazlık bölgelerde görülen, ticari amaçlar uğruna ya da terör odaklı yapılan sabotajlar…Sonuç dünyamızın akciğerleri dediğimiz ormanlarımızın, başımızı soktuğumuz yuvamızın, ekmeğimizi kazandığımız işyerimizin kaybı…Peki bu bela ile nasıl mücadele edebiliriz?
İlk önce düşmanımızı tanıyalım. Yangın, yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar.Doğal olarak yangını söndürmek için saydığımız bu üç husustan birini ortamdan uzaklaştırmamız lazım.Burada bilinmesi gereken yangınların farklı sınıflarda olduğu ve her sınıf için de farklı yöntemler uygulanması gerektiği.Kabaca söylersek katı madde yangınları için (kağıt,tahta,kömür vb.) su ile söndürme yapabiliriz.Su, ortamdaki ısıyı düşürerek yangının sönmesini sağlayacaktır.Sıvı yangınlarında (benzin,tiner,gazyağı vb.) köpüklü ya da kuru kimyevi tozlu yangın söndürücülerle müdahale etmeliyiz.Gaz yangınlarında da (LPG,metan vb.) kuru kimyevi tozlu yangın söndürücüler kullanılır.Alüminyum, magnezyum gibi hafif metallerin tozları da yanabilir özelliktedir.Bu tip yangınlarda da yine kuru kimyevi tozlu yangın söndürücü kullanabiliriz.Bu tip yangınlarda su kullanılmaz.Bunların dışında bir de evlerimizdeki kızartma yağlarından kaynaklanan yangınlar var ki, bunlarda kullanabileceğimiz bir yangın söndürücü yok.Kızartma yağı alev alırsa soğukkanlı olup mümkünse ocağın altını kapatmamız gerekiyor.Daha sonra ocağın üstünü tencere veya tavanın kapağı ile kapatmalıyız.Kapak yoksa nemli bir havlu ya da bezle örtmeli ve soğumasını beklemeliyiz.Gerekli durumlarda hemen itfaiyeye haber vermeliyiz.Burada hayati derece önemli olan konu kızartma yağlarının alev alması durumunda kesinlikle su kullanılmaması gerektiğidir.Çünkü kullanılan su, ateşe benzin dökmek gibi, alevin bir anda büyümesine sebep olur.
Yukarıda teknik olarak bir yangına müdahalede yapılması gerekenleri açıklamaya çalıştık. Ama şunu unutmamak gerekir. Yangının çıkmasını engellemek, çıkan yangına müdahale etmekten daha kolaydır.Bunun için her şeyden önce toplumun yangın konusunda bilinçlendirilmesi gerekir.Bunun dışında evden çıkmadan önce mutlaka ocaklarınızı kontrol edin.Fişte takılı olabilecek ütü,su ısıtıcısı vb. elektrikli cihazları mutlaka fişten çekin.Kombinizin bakımlarını yaptırın.Eviniz doğalgazlı ise tesisatını kontrol ettirin.Mutfak tüpü kullanıyorsanız tüp bağlantılarını kontrol edin.Kibrit, çakmak vb. cisimleri çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere koyun.Kış öncesi ve sonrası bacalarınızı temizletin.İşyerlerinizde kullandığınız kimyasal maddeleri (tiner,boya vb.) uygun koşullarda saklayın ve bu malzemelerin yanında ateş yakmayın.Evlerinizde, işyerlerinizde ve araçlarınızda mutlaka yangın söndürücü bulundurun ve bakımlarını yaptırın.Pikniklerde yaktığınız ateşi söndürdüğünüze emin olmadan oradan ayrılmayın.
Güvenle ve sağlıcakla kalın,
İşinizdeki güvenliği harekete geçirin.
H. Umut KOCATEPE
İş Güvenliği Uzmanı
AKSEL İSG A.Ş.