3 Mart 2017

Değerli Yalovalılar,

Hepinizin bildiği gibi şehrimiz deprem bölgesinde bulunan, aynı zamanda 1999 depremini ciddi yıkımlar ve acılarla tecrübe eden bir il konumundadır.
Kuzey Anadolu Fay Hattına çok yakın olmamız nedeniyle her zaman yeni depremlere hazırlıklı olmak durumundayız. Devletimizin aldığı yasal önlemlerin özel yapı denetim firmaları ve belediyeler vasıtasıyla uygulanması sonucu 1999 depremi sonrası yapılan yapıların güvenli ve depreme yeterince dayanıklı olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum hepimiz için elbette moral vericidir. Ancak iş bununla bitmemektedir. Depremde hasar gören binaların güçlendirmeleri yapılmış, hasar görmeyenlere ise herhangi bir güçlendirme çalışması uygulanmamıştır.
Şehrimizin konumlandığı alan itibarı ile zemin yapısı çok katlı binalar için uygun değildir.
Bu nedenle meydana gelebilecek depremlerde binalarımız yine beşik gibi sallanacaktır.

İşte bu gerçekten hareket ederek içinde yaşadığımız veya çalıştığımız binalarda bazı önlemler almamız yerinde olacaktır.
Öncelikle deprem sigortalarımızı her yıl düzenli olarak yaptırmaya devam etmeliyiz.
Bina içinde bulunan eşyalar nedeniyle deprem esnasında ortaya çıkabilecek hasar, yaralanma ve ölümlerden de korunmak için bazı önlemler almak zorundayız.
Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyaları birbirine ve duvara sabitlemeliyiz. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi koymalıyız.
Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemelerinin kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlemeliyiz.
Soba ve diğer ısıtıcılarımızı sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlemeliyiz.
Tavana asılan avizelerimizi ağırlıklarını taşıyacak şekilde ve kanca ile asmalıyız.
İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapaklarına mekanik kilitler takarak, sıkıca kapalı kalmalarını sağlamalıyız.
Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirmeliyiz.
Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeleri ortadan kaldırmalı, bu yolları işaretlemeli, çıkışı engelleyebilecek eşyaları çıkış yolu üzerinden kaldırmalıyız. Dışa doğru açılan kapılar kullanmalı, acil çıkış kapılarını kilitlememeliyiz. Acil çıkışları aydınlatmalıyız.
Karyolalarımızı pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına koymamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raflar bulundurmamalıyız.
Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete hazırlık planları” yapmalı, her yıl bu planı gözden geçirilmeli,  bu plana göre nasıl davranılması gerektiği ile ilgili tatbikatlar yapılmalıyız.
Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimi nasıl sağlayacağımızı, alternatif buluşma yerlerini ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişilerini belirlemeliyiz.
Önemli evrakların (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyalarını hazırlamalı, su geçirmeyecek bir şekilde saklamalı, ayrıca bu evrakların bir örneğini de bölge dışı bağlantı kişisinde bulundurmalıyız.
Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya işyerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazlarını mutlaka bulundurmalı ve periyodik bakımlarını yaptırmayı ihmal etmemeliyiz.
Binalarda asansörlerin kapı yanlarına “Deprem Sırasında Kullanılmaz” levhası asmalıyız.

Değerli Yalovalılar, olası bir depremden en az zararla kurtulmak için binalarımızın en uygun zeminde ve yasalara uygun şekilde yapılması dışında, yukarıda saydığım önlemleri mutlaka uygulamalıyız. Unutmayalım ki bu basit önlemlerle hem canımıza hem de malımıza gelecek zararları önlemiş olacağız.
Sağlıcakla kalın, güvenle kalın.

Dr. Z. Cüneyt AKYILDIRIM
AKSEL İSG A.Ş.